De Marcom Architect?

Een aparte naam voor een ondernemerscoach, De Marcom Architect. Een architect staat voor het ontwerpen van . . . vul zelf maar in. Met vier decennia ervaring in marketing en communicatie binnen diverse bedrijven en branches, weet ik dat duidelijk communiceren ongelofelijk belangrijk is. En tegelijk niet altijd even makkelijk.

 

Het juiste perspectief

Vroeger wilde ik eigenlijk architect worden. Ik was op mijn 10e al behoorlijk gedreven in perspectieftekenen en ontwerpen. Maar ja, die exacte vakken… Jaren later besloot ik om de reclamewereld in te gaan en het meer in de richting van de promotie te zoeken. Dat vond ik nog boeiender.

In 1979 ben ik direct na mijn opleiding begonnen op de reclameafdeling van een bekend audio/videomerk. Dat was interessant, want het ging om een puur Nederlands bedrijf, met Japanse elektronica en – toen nog – moderne Amerikaanse marketingmethoden. Daar mocht ik werkelijk alles doen wat er binnen het reclamevak denkbaar is.

Later bekleedde ik een stevige productie-coördinatierol bij een van de grootste reclamebureaus van Nederland. Een veelomvattende baan die zowel vakinhoudelijk als organisatorisch veel om het lijf had. Jaren later belandde ik in een commerciële rol in de grafimedia-industrie, welke toen nog gouden tijden kende. Voor mij betekende dat commercie gecombineerd met creatief werk.

 

Zelfstandig ondernemen

Op een gegeven moment wilde ik zelfstandig verder, juist omdat ik de ballast van een aantal zaken, zoals het – in mijn beleving – eindeloos en nutteloos vergaderen, van me wilde afschudden. Ik had behoefte aan zelfstandig initiëren, ontwikkelen en zakendoen zonder telkens verantwoording te moeten afleggen. Mijn eigen creativiteit de ruimte geven en laten spreken en ‘zelf de boer op’.

Zo ben ik eind 1997 met Edvance Marketingcommunicatie van start gegaan en in 2003 met een extra formule Start it up Marketingsupport, beide marketing- en communicatie gerelateerd. Met De Marcom Architect help ik ondernemers, door als marketing- en communicatie-sparringpartner te fungeren. Ik adviseer en stuur bij waar nodig.